Måske tænker du: hvorfor dog et spørgsmål om amning på en blog, der handler om fertilitet og tiden inden undfangelse? Har det nogen relevans for mig, når det eneste jeg bare drømmer om er at blive gravid?

Det kan jeg godt forstå.

Men det har relevans.

Dels fordi de forstyrrende kemikalier i ammemælken også forstyrrer din indre biokemi og fertilitet (fx er de sat i forbindelse med større risiko for abort). Dels fordi vejen til en kemifri ammemælk starter allerede inden graviditet.

Here we go:

Hej Nanna,

Tillykke med din nye bog. Jeg glæder mig til at læse den. Jeg vil høre dig, om du har set denne artikel, og om du har en holdning til den. Jeg synes personligt, at det lyder fuldstændigt sindsygt at stoppe med at amme efter 3 måneder. Men mange kvinder er desværre blevet bange for at amme efter artiklen er blevet offentliggjort. 

Tænk at fraråde amning på grund af flourstoffer – hvad med at forbyde flourstoffer? Det er jo industrien, der vinder, hvis det er amningen, der bliver fravalgt – gad vide om Philippe Grandjean får betaling af kemikalie industrien.

Kh Pia G. Rasmussen 

Amning billede

Kære Pia,

Ja, jeg har set artiklen, og der er desværre stigende grund til bekymring, hvad angår miljøtoxiner og miljøfremmede stoffer – også når det kommer til amning.

Men jeg anbefaler ikke, at man skærer ned på ammemængde eller -længde. Der er så mange gavnlige effekter af amning, at det næppe kan være vejen frem. Mine anbefalinger går derfor i en lidt anden retning:

  • Først og fremmest anbefaler jeg, at man afgifter inden undfangelse og graviditet (det er bl.a. noget af det jeg arbejder med i mine 1:1 Forløb og på FertilityCircle) samt så vidt muligt eliminerer miljøfremmede stoffer fra mad og hverdag INDEN undfangelse og graviditet. Miljøtoxiner og ikke mindst flourstoffer har nemlig også skadelig indflydelse på fertiliteten (læs mere her).
  • For nogle er det ikke en mulighed, da de allerede sidder med baby i armene. Jeg anbefaler derfor også at booste ammemælken, dels gennem en velsammensat kost, dels gennem tilskud af visse fedtsyrer, vitaminer, mineraler samt enkelte andre andre relevante tilskud. Desuden fraråder jeg vægttab under startvægten ved påbegyndt graviditet. Amning må ikke bruges som ‘slankekur’. Endelig tænker jeg, det er fint stille og roligt og i takt med at baby er klar at vænne til fast føde (efter 6 måneder).

Phillipe Grandjean er – så vidt jeg er orienteret – ikke betalt af industrien. Mit indtryk er tværtimod, at industrien godt kunne tænke sig at lukke munden på ham. Han er gang på gang ude med riven i forhold til anvendelsen af kemikalier i industrien på grund af deres helbredsskadelige effekter, som han har forsket i mange år.

Der er ingen tvivl om, at flourstofferne burde forbydes. Helt og aldeles. Desværre er kemikalielovgivningen langt fra på forbrugernes (og miljøets) side.

Forskningen har svært ved at følge med industriens effektive produktion af nye kemikalier, som det tager årevis at påvise eventuelle problemer ved. Som retningslinjerne er i dag, forbydes brugen af kemikalier nemlig ikke før, de er bevist skadelige. Og desværre ser det ud til, at selvom de er dokumenteret skadelige, så benyttes mange af dem alligevel fx flourstofferne.

Æv.

Så mens vi (desværre) venter på lovgivningen, anbefaler jeg, at du tager dine egne forholdsregler, som jeg i lidt korte træk har beskrevet ovenfor.

I dette blogindlæg får du i øvrigt 5 fif til at styre udenom flourstoffer!

 

 

 

Hvad tænker du?