“Min søsters veninde gik til akupunktur hver uge – og så blev hun gravid. Måske skulle du prøve det?”

“Jeg har hørt at det er rigtig godt for fertiliteten at tage fiskeoliekapsler og spise masser af grøntsager og protein. Har du i øvrigt læst den der bog ‘Spis dig gravid?’ ” 

“Er det ikke noget med, at man helst kun skal have sex omkring ægløsning?” 

“Har I prøvet assisted hatching? Det skulle vist øge sandsynligheden for en vellykket fertilitetsbehandling.”

“Måske skulle I bare slippe ideen om at få det barn. Slappe af og nyde livet. Så plejer det at ske helt af sig selv. Det skete fx for min venindes venindes veninde!”

fertilityTreatNår ønskebarnet lader vente på sig, er andre folk sjældent nærige med gode råd. I absolut allerbedste mening bidrager familie, venner, kollegaer, bedstemødre in spe etc. med rådgivning om, hvad man kan gøre for at styrke fertiliteten og øge sandsynligheden for undfangelse.

Det hører jeg i hvert fald jævnligt fra både klienter og kursister.

Jeg har også selv skrevet en temmelig lang bog, om hvad du kan gøre for at styrke fertiliteten (‘bliv gravid – sådan styrker du fertiliteten).

Og det er ikke småting, jeg foreslår i den bog.

Betyder det så, at du skal gøre det hele på en gang?

Nej!

Du er eksperten!

Allerede i bogens indledning skriver jeg derfor:

“Inden du kaster dig ud i de næste mange siders forslag til ændringer af din hverdag, er mit bedste råd til dig at mærke efter og begynde at indstille dig på, at du er eksperten på din krop.

Det er muligvis ikke den oplevelse, du sidder med lige nu. Måske føler du dig svigtet af din krop, fordi du ikke bliver gravid. Måske er du forvirret over al den information, du har fået i løbet af ”projekt baby”. Eller måske har du for mange år siden mistet kontakten til, hvad der er godt for dig, og hvad der dræner dig. Det er i hvert fald nogle af de meldinger, jeg hører fra mine klienter.

Ikke desto mindre er mit budskab: Du er eksperten på din krop og dit liv. Sigtet med denne bog er at give dig muligheder for at vælge til og fra. Ikke at missionere hvad der er det ”rigtige” eller ”forkerte”. Så mærk efter:

Hvad giver mening for dig? Hvad har du energi på at ændre? Hvad vil dræne dig?

Start, der hvor du har energi. Og lad resten være. Tag det næste skridt, når du er klar.”

Jamen jeg er (stadig) faret vild i fertilitetsjunglen!

Det kan jeg virkelig godt forstå. Og derfor inviterer jeg dig til at skabe kontakt med den del af dig, der godt ved.

Det gør jeg den 23. august på workshoppen FertilityTreat. Du kan læse mere her.

Der findes nemlig ikke én fix og færdig vej til en frugtbar krop. Der findes din vej. Jeg støtter dig blot i at finde netop din vej.

 

 

 

Hvad tænker du?