Jeg anbefaler såmænd heller ikke, at du IKKE skal spise efter ovenstående.

Forvirret? Lad mig prøve at give et eksempel på, hvad jeg mener.

En kvinde jeg tidligere samarbejdede med skrev på et tidspunkt en mail til mig: “Hvad er din holdning til LCHF? Det minder jo en del om Bjarne Stigsbys KISS-kost, og det virker rent faktisk på at stabilisere hormonbalancen. Kan vi sige go’ for [at de der følger vores fertilitetsprogram kan følge] det?”

Jeg svarede: “LCHF fortolkes temmelig forskelligt. Så det er i høj grad afhængigt af, hvad man forstår ved LCHF. Og så er jeg påpasselig med at lægge mig op af bestemte kostretninger/trends eller sætte labels på – ofte er det netop et individuelt blik der må på for at finde ud af, hvad pokker der foregår hos den enkelte. Og hvis fx HF (High Fat) kommer fra store mængder flødeskum og creme fraiche, jamen så er det min erfaring, at det kan skabe problemer for rigtig mange. Og måske netop være en kæp i hjulet for fertiliteten. Men igen det er en individuel afvejning.”

Pointen er altså ikke, at LCHF ikke fungerer godt for nogle. Det gør det helt sikkert. Min erfaring er bare, at den ikke fungerer godt for alle. Det samme med de andre nævnte og pt. vældigt populære kostretninger.

Jeg kan godt se det smarte i at sætte label på en kostretning både af hensyn til markedsføringen af den, og for gøre det nemmere for de, der skal efterleve den (hvis jeg bare holder mig indenfor de her retningslinjer, så er den hellige gral velforvaret), men for mig bliver det lidt som en pæn sko, der klemmer.

Og derfor anbefaler jeg ikke mad med spændende forkortelser, at alt skal være råt eller at du skal spise som (nogle mener) man gjorde i stenalderen eller andre trendy diæter. Nødvendigvis. Men hvis det virker for dig så fortsæt endelig. Altså det mener jeg virkelig.

Hvis du stadig venter på at blive gravid efter flere år på KISS-kosten og Spis-dig-gravid-principperne eller du får mærkelig mave af din LCHF-diæt, så er det måske tid til at gøre noget andet (læs fx om Ditte her). For som en klog mand med endnu mere krøllet hår end mig engang sagde, så kan vi ikke blive ved med at gøre det samme igen og igen og forvente et nyt resultat.

God torsdag derude.

Hvad tænker du?